Amalkan Surah Ini Sewaktu Sakit Sehingga Ajal Menjemput, Nescaya Tubuh Tidak Akan Membusuk Dalam Kubur

kelebihan surah al-ikhlas

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kami dari barisan Hati Media mengharapkan agar para pembaca yang disayangi berada dalam keadaan yang baik, dimurahkan rezeki serta diberkati Allah S.W.T. Untuk perkongsian hari ini, admin ingin berkongsi tentang kelebihan surah al-ikhlas. Mesti ramai antara kalian tidak tahu kan? Ok, jangan buang masa, ayuh baca artikel ini sampai habis dan jangan lupa share!

Rasulullah Muhammad SAW pada suatu ketika bersabda:

“Demi Allah yang jiwaku di Genggaman-Nya, sesungguhnya QUL HUWALLAHU AHAD itu tertulis di sayap malaikat Jibraila a.s, ALLAHHUS SOMAD itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, LAM YALID WALAM YUULAD tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, WALAM YAKULLAHU KUFUAN AHAD tertulis pada sayap tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s”.

Berkata ibnu abbas r.a bahwa Rasulullah SAW telah bersabda : “Ketika saya (Rasulullah SAW) isra’ ke langit, saya melihat arasy di atas 360,000 pilar dan jarak jauh antara satu pilar ke pilar yang lain ialah 300,000 tahun perjalanan.Pada tiap-tiap pilar itu terdapat padang pasir yang jumlahnya 12,000 dan luasnya setiap padang itu seluas dari timur hingga ke barat.Pada setia padang itu terdapat 80.000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surat Al-ikhlas.

surah al ikhlas

Setelah mereka selesai membaca surat tersebut maka berkata mereka: “Wahai tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik lelaki maupun perempuan”.

Riwayat Anas bin Malik juga merekam kisah berkaitan surat Al-Ikhlas.

“Suatu ketika 70.000 malaikat di utus datang kepada seorang sahabat di madinah yang meninggal.Kedatangan para malakat itu hingga meredupkan cahaya matahari.70.000 malaikat di utus hanya karena almarhum sering membaca surat ini.

Anas bin Malik yang saat itu sedang bersama Nabi Muhammad SAW di tabuk merasakan cahaya matahari redup tidak seperti biasanya dan malaikat jibril datang kepada nabi untuk memberitakan kejadian yang sedang terjadi di Madinah.Rasulullah SAW bersabda:

“Barang siapa membaca surat Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka tubuhnya tidak akan membusuk di dalam kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titia siratul mustaqim lalu menuju ke syurga.” (HR Qurtuby).

Sungguh surat al-ikhlas ini memiliki pahala yang besar bagi yang mangamalkannya, dari pada waktu luang kita terbuang akan jauh lebih baik bila kita membaca surat pendek ini.

Mesti baca: 4 Golongan Lelaki Yang Akan Ditarik Ke Neraka Oleh Wanita

Dari Abu Sa’id (Al-Khudri) bahwa seorang laki-laki mendengar seseorang membaca dengan berulang-ulang Qul Huwallahu ahad’.Tatkala pagi hari, orang yang mendengar tadi mendatangi Rasululah SAW dan menceritakan kejadian tersebut dengan nada seakan-akan merendahkan surat Al-Ikhlas.Kemudian Rasulullah SAW bersabda:

“Demi yang jiwaku berada di tangan-Nya, sesungguhnya surat ini sebanding dengan sepertiga Al-Qur’an”. (HR Bukhari no.6643)

Nabi Shalllallahu alaihi wasaallam bersabda , “apakah seorang di antara kalian tidak mampu untuk membaca sepertiga Al-Qur’an dalam semalam?” Mereka mengatakan “Bagaimana kami bisa membca sepertiga Al-Qur’an ?” Lalu nabi Shallallahualaihi wasallam bersabda, Qul huwallahu ahad itu sebanding dengan sepertiga Al-Qur’an”.(HR. Muslim no.1922).

Penutup

Subhanallah, semoga kita bisa mengamalkannya setiap waktu. Jangan lupa dikongsikan wahai saudaraku.. Rasulullah SAW bersabda :“Siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang yang membaca mengamalkannya maka di akan beroleh pahala walaupun sudah tiada.”

Apa pendapat anda? Dah baca, Jangan lupa komen dan share ya! Baiklah, setakat itu dahulu perkongsian untuk hari ini. Kami mengharapkan apa yang dikongsi dapat memberi manfaat kepada pembaca. Akhir sekali, kami berharap agar artikel ini dapat dikongsikan kepada orang ramai agar ilmu yang diberi juga dapat memberi manfaat kepada orang lain. Sekian terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*