Wanita 25 Tahun Ke Atas Boleh Masuk Arab Saudi Tanpa Mahram

masuk arab saudi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kami dari barisan Media Hati mengharapkan agar para pembaca yang disayangi berada dalam keadaan yang baik, dimurahkan rezeki serta diberkati Allah S.W.T. Untuk perkongsian hari ini, admin ingin berkongsi tentang wanita 25 tahun ke atas boleh masuk Arab Saudi tanpa mahram. Mesti ramai antara kalian tidak tahu kan? Ok, jangan buang masa, ayuh baca artikel ini sampai habis dan jangan lupa share!

Berita baik buat wanita yang ingin berkunjung ke Arab untuk melakukan ibadah umrah mahupun haji, memetik laporan Agensi (Arab News), kini wanita berusia 25 tahun dan ke atas kini dibenarkan masuk ke Arab Saudi tanpa mahram menggunakan visa pelancong, kata jurucakap Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Kebangsaan Arab Saudi (SCTH).

Hanya 25 Tahun Ke Atas

Namun, kebenaran itu tidak membabitkan wanita berusia 25 tahun ke bawah, dan mereka perlu ditemani ahli keluarga atau mahram untuk masuk ke negara itu. Ketua Pengarah, Jabatan Pelesenan SCTH, Omar Al-Mubarak, berkata: “Visa pelancong akan berfungsi sebagai visa masuk tunggal dan ia sah selama 30 hari.

“VISA INI TURUT MERANGKUMI MEREKA YANG SUDAH BERADA DI ARAB SAUDI, TERMASUK BAGI MEREKA YANG BEKERJA, MELANCONG, MENUNAIKAN HAJI DAN UMRAH”.

Baru-baru SCTH berkata, peraturan membabitkan pengeluaran visa pelancong itu akan diumumkan dalam tempoh suku pertama tahun ini.

“PERATURAN EKSEKUTIF MEMBABITKAN PENGELUARAN VISA ITU SEDANG DIMUKTAMADKAN.

“JABATAN TEKNOLOGI MAKLUMAT SCTH JUGA SEDANG MEMBANGUNKAN SISTEM ELEKTRONIK BAGI MENGENDALIKAN PENGELUARAN VISA PELANCONG INI, DENGAN KERJASAMA WAKIL PUSAT MAKLUMAT KEBANGSAAN DAN KEMENTERIAN LUAR,” KATA OMAR KEPADA ARAB NEWS.

Sistem Visa Pelancong

Sementara itu, pelaksanaan sistem visa pelancong sepanjang 2008 hingga 2010, berjaya menarik lebih 32,000 pelancong mengunjungi Arab Saudi. Ketika ini, prosedur pengeluaran visa itu dikendalikan beberapa syarikat pengendali pelancongan yang diberikan lesen oleh SCTH.

Inisiatif visa pelancong ini bertujuan menaik taraf sistem visa pelancong sedia ada bagi membolehkan orang ramai meneroka destinasi baharu pelancongan di Arab Saudi. Ia sekali gus bertujuan menjana sektor pelancongan dan membangunkan perkhidmatan pelancongan serta warisan di negara itu.

Dalam pada itu, ia juga sebahagian daripada inisiatif Program Transformasi Kebangsaan 2020 untuk mencapai Wawasan 2030 yang memberi tumpuan kepada industri pelancongan.

Apa pendapat anda? Dah baca, Jangan lupa komen dan share ya! Baiklah, setakat itu dahulu perkongsian untuk hari ini. Kami mengharapkan apa yang dikongsi dapat memberi manfaat kepada pembaca. Akhir sekali, kami berharap agar artikel ini dapat dikongsikan kepada orang ramai agar ilmu yang diberi juga dapat memberi manfaat kepada orang lain. Sekian terima kasih.

Sumber: Agensi (Arab News)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*